Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ


Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνά διαγιγνωσκόμενος καρκίνος στην Ευρώπη και η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.
Προσβάλει συνήθως άτομα άνω των 50 ετών και η συχνότητά του αυξάνει με την ηλικία.
Εκτός από την ηλικία, άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η κληρονομικότητα.
Έτσι, η πιθανότητα ένα άτομο να έχει καρκίνο προστάτη διπλασιάζεται εάν το άτομο αυτό έχει συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο προστάτη.
Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη είναι η λήψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωϊκά λίπη, η έκθεση σε βαριά μέταλλα κλπ.
Η βιολογική εξέλιξη του καρκινώματος του προστάτη, εξαρτάται από τον βαθμό κακοήθειας του νεοπλάσματος και την ηλικία στην οποία παρουσιάζεται το νεόπλασμα.
Η κλινική εξέταση του καρκίνου του προστάτη εξαρτάται σημαντικά από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται όταν γίνεται για πρώτη φορά η διάγνωση.
Είναι φανερό ότι, όσο πιο πρώϊμα γίνεται η διάγνωση τόσο πιο ριζική είναι η αντιμετώπισή του για να μπορούμε να μιλούμε ακόμα και για ίαση της νόσου.
Άνδρες πάνω από 50 ετών, πρέπει τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο να υποβάλλονται σε εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη.
Το όριο της ηλικίας των 50 ετών, κατεβαίνει σε άτομα στα οποία στο άμεσο συγγενικό τους περιβάλλον υπάρχουν ασθενείς με καρκίνο του προστάτη.
Η ανακάλυψη μιας γλυκοπρωτεΪνης που παράγεται από τα προστατικά κύτταρα, του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (PSA) και η εύκολη σήμερα ανίχνευσή του στο αίμα, κατέστησε δυνατόν να γίνονται σήμερα διαγνώσεις σε πιο πρώϊμο στάδιο και έτσι μπορούμε να έχουμε πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Άνδρας πάνω από 50 ετών, με PSA κάτω από 4ng/ml επαναλαμβάνει την εξέταση κάθε έτος, εκτός εάν ο ιατρός του τον συμβουλεύσει για πιο συχνή εξέταση.
Άνδρας με PSA πάνω από 10ng/ml πρέπει να υποβάλλεται σε βιοψία προστάτη.
Όπως φαίνεται και από τα πιο πάνω, υπάρχει μια γκρίζα ζώνη μεταξύ PSA 4 και 10 ng/ml. Εκεί γίνονται συνδυασμοί μέτρησης στο PSA και ενός άλλου δείκτη, του Free PSA, όπου η διαίρεση της τιμής του Free PSA με την τιμή του ολικού PSA καθορίζει το αν ο ασθενής θα τεθεί υπό παρακολούθηση ή θα υποβληθεί σε βιοψία προστάτη.
Το PSA είναι ένας δείκτης ο οποίος όμως δυστυχώς δεν έχει μεγάλει εξειδίκευση, δηλαδή δεν αυξάνεται μόνο στον καρκίνο του προστάτη αλλά και σε άλλες παθήσεις του προστάτη όπως καλοήθη υπερτροφία προστάτου, προστατίτιδα κλπ.
Έτσι, μόνο η μέτρηση του PSA δεν είναι ασφαλής τρόπος για διάγνωση του καρκίνου του προστάτη αλλά πρέπει η εξέταση αυτή να συνδυάζεται και με άλλες εξετάσεις όπως η δακτυλική εξέταση του προστάτη.
Αν ληφθεί υπόψιν ότι το 30% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο προστάτη έχουν φυσιολογικές τιμές στο PSA, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η δακτυλική εξέταση είναι και χρήσιμη και αναγκαία για την ψηλάφιση ανωμαλιών της επιφάνειας του προστάτη.
Επίσης, η δακτυλική εξέταση θα επιβεβαιώσει ή θα αξιολογήσει την φλεγμονή του προστάτη, που είναι μια από τις αιτίες που αυξάνουν το PSA.
Οι τιμές του PSA και η Κλινική (Δακτυλική) εξέταση, θέτουν μόνο τις υποψίες για καρκίνο του προστάτη. Την διάγνωση την βάζει μόνο η βιοψία του προστάτη.
Η βιοψία προστάτη, είναι μία απλή και σχεδόν ανώδυνη εξέταση, η οποία πρέπει να γίνεται όταν η τιμή του PSA είναι παθολογική ή όταν στην δακτυλική εξέταση βρεθούν ύποπτες σκληρίες του προστάτη.
Εφόσον η βιοψία είναι θετική και τίθεται η διάγνωση της νόσου του καρκίνου του προστάτη, τότε ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις για την σταδιοποίηση της νόσου, γιατί ο βαθμός κακοήθειας, το στάδιο επέκτασης της νόσου, η ηλικία του ασθενούς και η γενική κατάσταση του, είναι παράγοντες που θα καθορίσουν το είδος της θεραπείας που θα υποβληθεί ο ασθενής.
Για την σταδιοποίηση της νόσου, είναι απαραίτητη η αξονική τομογραφία Άνω και Κάτω Κοιλίας και το σπινθηρογράφημα οστών μιας και είναι γνωστό ότι ο καρκίνος του προστάτη δίνει πρώϊμη μετάσταση στα οστά.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι θεραπείας του καρκίνου του προστάτη.
Όπως αναφέρθηκε και προηγουμενώς, η θεραπεία που θα ακολουθηθεί θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.
Έτσι, δεν υπάρχει ιδανική θεραπεία αλλά κάθε θεραπεία πρέπει να εξατομικεύεται.
Η ριζική προστατεκτομή ή ακτινοθεραπεία ή βραχυθεραπεία ή ορμονοθεραπεία καθώς και ο συνδυασμός των ανωτέρω θεραπειών είναι τα είδη των θεραπειών για ασθενείς με καρκίνο προστάτη.
Η παρακολούθηση των PSA των ασθενών με καρκίνο προστάτη αποτελεί ασφαλή δείκτη της πορείας της νόσου.
Τελειώνοντας, πρέπει να επισημάνουμε ότι ο καρκίνος του προστάτη, είναι μία ιάσιμος ασθένεια εφόσον διαγνωσθεί έγκαιρα.
Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, είναι σήμερα σχετικά εύκολη, με ανά τακτά χρονικά διαστήματα της μέτρησης του PSA και την κλινική εξέταση του ασθενούς.
Άνδρες άνω των 50 ετών πρέπει τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο να υποβάλλονται σε εξέταση για καρκίνο του προστάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου